Tražite nešto konkretno?
Da li ste znali?

Šta je Movember?

Sigurno ste do sada čuli za Movember-Brkati novembar, neprofitabilni projekat koji ima za cilj prikupljanje novca za lečenje raka tako što bi muškarci ceo novembar puštali brkove da bi na kraju meseca obrijali sve na brkatoj žurci. Činjenica da je Movember postao međunarodni fenomen nije ništa manje od spektakularnog uzevši u obzir istoriju ovog deceniju starog običaja.

Movember je nastao negde oko 2003-e godine u Australiji: CEO Adam Garon objasnio je u jednoj emisiji, “povela se priča o modi 70-ih – kako se sve ponovo vraća u modu. Posle par piva pomisili smo, “A šta je sa brkovima?” Zašto se oni nisu vratili u modu? Gde su brkovi nestali?.. tada smo sebi zadali za cilj da vratimo brkove u modu.”

Pravila Movembra su:

1. Morate potpuno obrijati bradu 1-og novembra.
pufies-movember_1

2. Čitavog novembra morate puštati i negovati vaše brkove.
pufies_movember_2

3. Samo brkove*, ne brade, niti bradice.

*Naravno, brkovi od mleka su prihvatljivi.
pufies_movember_3

4. Morate se nostiti gospodski čitavog meseca.


pufies_movember_4

U početku nailazili su na neke prepreke i prva godina pokreta bila je skromnog uspeha. Onda su osnivači došli na ideju da učine pokret smislenijim i inspirisani ženama iz okruženja i njihovom borbom za podizanje svesti kod raka dojke, odlučili su da urade nešto slično za podizanje svesti kod muške populacije.
Ideja je da se podigne svest kod ljudi, da se obrazuju po pitanju raka i da probaju nešto novo i zabavno sa svojim brkovima sa pozitivnim ciljem. Kada se pokret proširio po svetu, naišao je na dosta skepticizma. Kada se Movember prvi put održao u Americi, 2007, bio je prilično nezapažen i sveden tek na par marketa. Samo mali broj ljudi znao je za jednu od najvećih i najuspešnijih australijskih humanitarnih akcija u korist zdravlja kod muškaraca .
Konačno, Movember je sada jedna od najuspešnijih kampanja u borbi protiv raka prostate i raka testisa, i u finansiranju raznih inicijativa za zdravlje kod mušaraca. Do danas, ova kampanje je prikupila preko 550 miliona dolara iz 21 države i uvodi inovacije u medicinska istraživanja i razne programe za pacijente. I sve to je počelo samo kao priča o brkovima u Australiji.

I, kako vi i vaše dete možete da učestvujete? Pa, obzirom da puštanje brkova nije moguće, možete ohrabriti vaše jače polovine da ovog meseca urade godišnji pregled kod lekara.

POGLEDAJTE NJENU PRIČU

Mama, hajde da se igramo!

Kako vreme napolju postaje hladnije tako mi provodimo sve više vremena u kući. No, naša deca zahtevaju da uvek imaju neku zanimaciju. Evo par...
Pročitajte više…

Prvi Božić moje bebe

Od svih praznika u godini, Božić je najviše okrenut porodici i pruža divnu priliku da ga proslavite zajedno sa svojim najbližima. Novi član porodice...
Pročitajte više…

Bebo, napolju je hladno

Kada je zima pred vratima izonova i iznova se suočavamo sa istim pitanjem, “Da li bi trebalo da izađemo danas ili ne?“ Pitali smo vas,...
Pročitajte više…

Zabavljaj se još kao beba

Druženje od ranih dana Većina vas, Pufies mame, ste rekle da je za bebu dobro da sluša muziku. Neke su čak išle toliko daleko da...
Pročitajte više…